Najnovšie

Leopard snežný už oficiálne nie je ohrozeným druhom

Leopard snežný od minulého týždňa už nie je klasifikovaný ako ohrozený druh. Toto enigmatické a zriedkavé zviera obývajúce horské oblasti Strednej a Východnej Ázie bolo "povýšené" do kategórie zraniteľných druhov. Experti však tvrdia, že snežné leopardy musia stále čeliť mnohým nástrahám.

19.9.2017 15:00
odoberať
Google News
zdieľať
leopard snežný
Foto: SHUTTERSTOCK
Leopard snežný obýva vysoké hory Strednej Ázie.

Na Slovensku je veľmi vzácne v lesoch stretnúť rysa ostrovida. Stretnúť snežného leoparda je ešte ťažšie, keďže obýva nedostupný skalnatý terén vysoko v horách. Preto nie je známa ani jeho celková populácia. Odhaduje sa však približne na 5-tisíc kusov.

Leopard snežný (Panthera uncia) bol na zozname ohrozených druhov od roku 1972. Jeho populácia vo voľnej prírode sa však v posledných rokoch drží nad kritickou hranicou 2¤500 dospelých jedincov a prestala rapídne klesať. „V divočine stále čelí veľkému riziku vyhynutia a jeho stavy sa pravdepodobne stále znižujú, len nie tak rýchlo, ako sa predtým odhadovalo,“ povedal šéf programu pre snežné leopardy z Ochranárskeho ústavu Panthera Tom McCarthy.

Podľa novopublikovaných záverov Medzinárodného zväzu na ochranu prírody (IUCN) je v prírode najmenej 4-tisíc leopardov snežných, ale ich počet môže byť až 10-tisíc. Vedci populáciu vzácnej šelmy sledovali tri roky a v odhade o jej veľkosti im pomohli najmodernejšie metódy a technológie ako fotopasce a sledovacie obojky.

Mohli však preskúmať len zlomok oblasti, na ktorej sa leopardy vyskytujú. Ich biotop sa rozkladá na ploche približne 1,8 milióna štvorcových kilometrov a zahŕňa horské oblasti 12 ázijských krajín. Na priblíženie, 1,8 milióna štvorcových kilometrov je približne 36-násobok rozlohy Slovenska.

„Výskum je "komplikovaný“, povedal Peter Zahler, odborník na snežné leopardy zo spoločnosti Wildlife Conservation Society, ktorý prispel k sčítaniu populácie tejto mačkovitej šelmy.

Zvýšenie ich stavu je možné pripísať napríklad zvýšenému počtu chránených oblastí a prísnejším opatreniam proti pytliakom. Ale šelma je stále lovená pre hustý sivý kožuch a kosti. Takisto zápasí so stratou potenciálnej koristi pre degradáciou pastvín v dôsledku pastierstva.

To, či majú globálne zmeny klímy vplyv na leopardy, je v súčasnosti neisté. „Keď hovoríme, že leopard je teraz zraniteľný a nie ohrozený, neznamená to, že neexistuje žiadne nebezpečenstvo pre tento druh,“ hovorí Peter Zahler.

debata
zdielať
zdielať
odoberať
Google News
mReportér
Zdielajte článok
Ľutujeme
Vážení čitatelia, pod týmto článkom sme neumožnili diskusiu

Obsah článku a skúsenosti s administráciou debát nám dávajú predpoklad, že aj na tomto mieste by pribúdali prevažne príspevky, ktoré by boli v rozpore s pravidlami debaty aj dobrými mravmi.

Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na slušné debaty pod inými článkami.

Najnovšie správy