Slon africký spí najmenej zo všetkých cicavcov
Voľne žijúce slony africké v priebehu 24 hodín spia iba dve hodiny, väčšinou v noci. S odkazom na štúdiu juhoafrických univerzitných vedcov o tom informoval spravodajský web BBC. Ak je to naozaj tak, znamenalo by to, že slony spia najmenej zo všetkých cicavcov.
Vedci sledovali dva voľne žijúce slony v Botswane, aby zistili viac o ich prirodzenom spánkovom režime. Slony v zoologických záhradách prespia asi štyri až šesť hodín denne. Naproti tomu slony v prírode spali iba dve hodiny. Niekedy však samice slona zostali hore aj niekoľko dní v jednom kuse. V tomto čase slony prekonávali veľké vzdialenosti. Podľa vedcov možno utekali pred levmi a pytliakmi. Do takzvanej REM fázy spánku, ktorú charakterizujú rýchle pohyby očí a sny, sa slony dostali raz za každé tri až štyri dni. Spali pritom v ľahu a nie postojačky.
„Slony spia najkratší čas zo všetkých cicavcov, čo súvisí s tým, aké veľké majú telá. Vyzerá to tak, že sny sa im zdajú len každé tri až štyri dni. Ak vezmeme do úvahy ich dobrú pamäť, musíme sa opäť zamyslieť nad tým, do akej miery je pravdivá teória o tom, že REM fáza spánku súvisí s inteligenciou,“ povedal biológ z Juhoafrickej univerzity Witwatersrand Paul Manger.
Rekonštrukcia zastávky MHD v centre Košíc prinesie obmedzenia cestujúcim aj vodičom. Ľudia šomrú, vraj potrvá pridlho.
Pozrite sa sem. Svyrydenková uviedla, že vláda si kladie za cieľ získať takmer desať miliárd hrivien z rozsiahlych privatizácií.