Najnovšie

Možno o tom ani neviete. iPhony potichu posielajú informácie z vašich fotiek na servery Apple

Najnovšie verzie operačných systémov od Apple majú v sebe ukrytú funkciu, o ktorej vie len málokto. Asi preto, lebo by sa mnohým používateľom nepáčila. Mobily, tablety a počítače v záujme trénovania umelej inteligencie posielajú vaše fotografie na servery Apple, kde sú analyzované. Túto funkciu je ale možné vypnúť.

15.1.2025 11:42
odoberať
Google News
zdieľať
iPhone 12, mobil, smartfón
Foto: SHUTTERSTOCK
Ilustračná snímka.

Kedysi dávno Apple koketoval s myšlienkou, že by priamo v mobiloch a počítačoch identifikoval fotografie a iný multimediálny obsah, o ktorý by sa mohla zaujímať polícia. Konkrétne tým mal na mysli detskú pornografiu, ktorá je v online svete veľkým problémom. Dobrý úmysel sa ale nestretol s pochopením. Apple totiž chcel boj proti detskej pornografii presadzovať veľmi agresívnym spôsobom, ktorý zásadne narúša súkromie používateľov. Veď si len predstavte, že máte v mobile uložené fotky svojich detí, ktoré sa kúpu nahé a Apple by vás za kvôli nim mohol označiť za delikventa a nahlásiť polícii. Z pôvodného nápadu tak zišlo a firma ustúpila.

Nástup umelej inteligencie však priniesol nový problém. Aby mohli modely AI dobre fungovať, musia byť kvalitne natrénované. A ako ich lepšie natrénovať, ak nie na reálnom obsahu od skutočných používateľov? Niektoré firmy sa snažili používateľov primeť, aby im v ich snahách o zlepšenie AI modelov dobrovoľne pomohli. Iné zas sami zmenili podmienky používania a používateľov prakticky donútili, aby im svoje dáta poskytli výmenou za možnosť používať ich umelú inteligenciu. Apple sa rozhodol pre hybridnú cestu.

Analyzuje fotky a dáta posiela na vzdialené servery

V najnovšej verzii operačného systému iOS a macOS automaticky aktivoval funkciu “Enhanced Visual Search” (skr. rozšírené grafické vyhľadávanie). V popise inak nič nehovoriacej funkcie ukrytej hlboko v nastaveniach sa píše, že má “umožniť zariadeniu súkromne rozpoznávať miesta na fotografiách s globálnym indexom spravovaným Apple tak, aby bolo možné vyhľadávať takmer akýkoľvek bod záujmu alebo pamätihodnosť.” Pod týmto kvetnatým a ľúbivým popisom Apple len hovorí, že dáta zo všetkých vašich fotografií budú vašim iPhonom alebo počítačom odoslané na jeho servery, kde budú analyzované v záujme zdokonalenia umelej inteligencie.

Funkcia Enhanced Visual Search Foto: Tomáš Švec Funkcia Enhanced Visual Search

Apple o novinke neinformoval a do systému ju vložil len veľmi potichu. Pritom priamo a bez vedomia narúša súkromie používateľov. Pre lepšie pochopenie zariadenia na servery neodosielajú celé fotky, ale len vybrané dáta z nich. Konkrétne, mobil môže napríklad na fotke automaticky detegovať konkrétny objekt (napríklad. kostol v hlavnom meste). Ten je následne zašifrovaný a dáta poslané na servery Apple, kde sú analyzované a spárované s dátami z iných obdobných fotiek.

Našťastie, funkciu je možné aj vypnúť. Ak vlastníte počítač so systémom macOS, musíte si otvoriť aplikáciu Fotky a následne v Nastaveniach v časti Všeobecné túto funkciu vypnúť. Na mobiloch a tabletoch musíte navštíviť Nastavenia, sekciu Aplikácie, nájsť v nej Fotky a vypnúť funkciu Enhanced Visiual Search.

debata
zdielať
zdielať
odoberať
Google News
mReportér
Zdielajte článok
Ľutujeme
Vážení čitatelia, pod týmto článkom sme diskusiu zastavili

Prevládali v nej príspevky, ktoré boli v rozpore s pravidlami debaty aj dobrými mravmi. Celú debatu sme vymazali, autorom všetkých slušných príspevkov sa ospravedlňujeme.

Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na slušné debaty pod inými článkami.

Najnovšie správy